K ČEMU JSOU DOBRÉ JEDNOTLIVÉ DRUHY HUB

26.07.2015 06:11

PŘEDNĚ HOUBY POŘÁDNĚ TEPELNĚ ZPRACUJTE - MIN. 20 MIN., ZA SYROVÁ LZE JÍST JEN SYROVINKY NEBO ROSOLOZUB HUSPENITÝ.....LIŠKA  OBECNÁ A KLOUZEK SLIČNÝ - DOPORUČUJI SAMOSTATNĚ DO KLASICKÉ SMAŽENICE - DELIKATES. VÝBORNÁ JE ŠŤAVNATKA MODŘÍNOVÁ PODUŠENÁ S MÁSLEM A KMÍNEM - PŘÍLOHA - ZAPEČENÝ BRAMBORE...  NA  ŘÍZKY - BÍLÉ HŘIBY, RŮŽOVKA, MANDLOVKA, MLADÉ PLODNICE KOZÁKA BŘEZOVÉHO, BEDLA VYSOKÁ NEBO MLADÉ PLODNICE ČIRŮVKY FIALOVÉ ( vatovce jsem ochutnal jednou nebo  dvakrát - u nás neroste).....DO OMÁČEK - KLOUZCI, SUCHOHŘIBY, RŮŽOVKY,BÍLÉ HŘIBY,KOVÁŘ, LIŠKY, NA ZÁVĚR 2-3 PLODNICE HŘIBA PEPRNÉHO....DO OCTA - RYZCE, HOLUBINKY VŠEOBECNĚ, LAKOVKA AMETYSTOVÁ A LIŠKY PRO VZHLED, MLADÉ BABKY, SUCHOHŘIBY, KŘEMENÁČE,  SKVĚLÉ JSOU RYZCE A BÍLÉ HŘIBY NEBO VÁCLAVKY SAMOSTATNĚ....V POLÉVCE MI CHUTNAJÍ DROBNĚJŠI DRUHY - NAPŘ. ŠTAVNATKY, LIŠKA NÁLEVKOVITÁ, ŠPIČKA TRÁVNÍ, PENÍZOVKA SAMETONOHÁ A SMĚS  MOHUTNĚJŠÍCH  - KOVÁŘI, KŘEMENÁČE A KOZÁCI A NA  ZÁVĚR OPĚT PÁR PLÁTKŮ HŘIBA PEPRNÉHO...DO SALÁTŮ DOPORUČUJI SAMOZŘEJMĚ SYROVINKY, ZKOUŠEL JSEM I SYROVÉ PLODNICE HŘIBA HNĚDÉHO ALLA OKURKOVÝ SALÁT - NEBYLO TO ŠPATNÉ, ALE SYROVINKA JE SYROVINKA...NĚKDO RÁD HOUBOVÉ ŠKVARKY - OSOBNĚ JE MÍT NEMUSÍM A TAKTO PŘIPRAVENÉ SE MI NEJVÍC  ZAMLOUVAJÍ PÝCHAVKY...PODUŠENÉ NA MÁSLE A DOCHUCENÉ KMÍNEM DOPORUČUJI RŮŽOVKY , RYZCE NEBO HOLUBINKU NAZELENALOU, NĚKDO RÁD  BEDLU VYSOKOU - PROTOŽE JSEM ASI MLSNÝ - BEDLA MI PŘIPADÁ TROCHU SUCHÁ - VYNIKAJÍCÍ JE USMAŽENÁ V TROJOBALU JAKO ŘÍZEK ...Z KONZERVAČNÍCH PRAKTIK VOLÍM V POSLEDNÍCH LETECH VÝHRADNĚ SUŠENÍ A NAKLÁDÁNÍ DO OCTA, KDYSI JSEM VOLIL I ZMRAZOVÁNÍ A VYJÍMEČNĚ NAKLÁDÁNÍ DO SOLI - NEJLÉPE SE MI OSVĚDČOVALY  RŮŽOVKY, ALE TY V MÉM RAJONU ROSTOU ROZTROUŠENĚ, NĚKDU ZBOŽŇUJE OVAR Z ROSOLOZUBU HUSPENITÉHO - NO NIC, OVÁREK Z VEPŘOVÉHO JE LEPŠÍ. .....URČITĚ NEJLEPŠÍ HOUBOVÉ POKRMY JSOU Z ČERSTVÝCH HUB, NEJLEPŠÍ BRAMBORAČKA NEBO KLASICKÁ HOUBOVÁ OMÁČKA JSOU  NAOPAK LEPŠÍ ZE SUŠENÝCH ...... S VYJÍMKOU SYROVINKY NEDOPORUČUJI KONZUMACI HUB BEZ DOSTATEČNÉ  TEPELNÉ ÚPRAVY (MIN. 20 MIN.), pozn. i houby určené do  octa vždy svařím cca 5 min ve slahé vodě, pak přidám nálev a sterilizuji...- osobně do octa časo přidávám kováře a zde je tepené zpracování žádoucí.... NĚKTERÉ DRUHY DOPORUČUJI JEN V MALÉM MNOŽSTVÍ - NAPŘ. PALČIVÝ HŘIB PEPRNÝ NEBO SILNĚ AROMATICKOU ANÝZKU (osobně ji seberu jen příležitostně), NEZKUŠENÝM NEDOPURUČUJI SBĚR ŠEDIVKY -  PODOBNOST S MUCHOMŮRKOU TYGROVANOU  A NAVÍC CHUŤOVĚ ŽÁDNÁ SLÁVA. NĚKDO RÁD KONZUMUJE RYZCE PEPRNÉHO - DOBRÝ SE SLANINOU, SOLÍ, CIBULÍ A PEPŘEM, OVŠEM JE TŘEBA HO NEJPRVE VYMÁČET VODOU (NENÍ SICE NEZBYTNÉ, ALE TAKTO PŘIPRAVENÝ POKRM MI PŘIPADAL LEPŠÍ) - V ATLASECH JE VEDEN JAKO NEJEDLÝ, OSOBNĚ HO SEBERU JEN PŘÍLEŽITOSTNĚ...... HOUBOVÉ RECEPTY UVÁDĚT NEBUDU , ČOŽ JSEM JIŽ ZDŮRAZNIL, NA INTERNETU JICH TOTIŽ  NAJDETE VELMI ŠIROKOU ŠKÁLU......RÁD BYCH SE TAKÉ ZMÍNIL O VÁCLAVCE -SAMOTNOU  JI DOPORUČUJI K PŘÍPRAVĚ OMÁČKY - SKVĚLÁ. K PŘÍPRAVĚ FALEŠNÉ DRŠŤKOVÉ POLÉVKY JE NEPŘEKONATELNÝ KOTRČ (SPARASSIS CRISPA).... NECHCI SE PODROBNĚ ŠÍŘIT O LÉČIVÝCH VLASTNOSTECH HUB, ALE PÁR POZNÁMEK SI NEODPUSTÍM - HOUBY OBECNĚ OBSAHUJÍ BÍLKOVINY A SPOUSTU MINERÁLNÍCH LÁTEK A VITAMÍNŮ ...- TZV. MASO CHUDÝCH, OVŠEM ZA POZORNOST STOJÍ HLÍVA -  NAPŘ.SNIŽUJE HLADINU CUKRU V KRVI, PROTINÁDOROVOU AKTIVITOU SE VYZNAČUHE ŽLUČÁK NEBO ŽAMPIONY MÁJÍ VÝZNAMNÉ ANTIALERGICKÉ ÚČINKY - PROBLÉM JE VŠAK V TOM , ŽE HLADINA ÚČ. LÁTEK JE KOLÍSAVÁ

(PODOBNĚ JE TOMU I U LÉČIVÝCH ROSTLIN), TZN. NEMŮŽETE ČEKAT ZÁZRAKY ....V POSLEDNÍCH LETECH SBÍRÁM HOUBY PŘEVÁŽNĚ V OKOLÍ  HAVL. BRODU (NEJČASTĚJI BŘEVNICE) A TO -  KOVÁŘE, KOLODĚJE - U NÁS VZÁCNÝ,  HŘIB SMRKOVÝ, HŘIB DUBOVÝ, HIST. HŘIB BOROVÝ, U NÁS VZÁCNÉ MÁJOVKY,  KAČENKU ČESKOU - U NÁS SE OBJEVILA V R. 2014,  KOTRČ KADEŘAVÝ, HŘIB HNĚDÝ,LIŠKU NÁLEVKOVITOU A OBECNOU, KOZÁK BŘEZOVÝ - U NÁS DOMINANTNÍ, ŠEDOHNĚDÝ, VZÁCNĚJI HABROVÝ,SLIZÁK LEPKAVÝ I MAZLAVÝ KRĚMENÁČ SMRKOVÝ (VZÁCNÝ), BŘEZOVÝ A OSIKOVÝ, TŘEPENITKU MAKOVOU,SMRŽ OBECNÝ POKUD HO OBJEVÍM, HOLUBINKU TRÁVOZELENOU, NAZELENALOU, MANDLOVKU, NAMODRALOU, ODBARVENOU, CELOKRAJNOU, ČERNAJÍCÍ, JAHODOVOU , BUKOVKU. OLIVOVOU NEBO U NÁS VZÁCNĚJŠÍ KOLČAVÍ, MASÁKY,1-3 MLŽENKY, VÁCLAVKY ,LAKOVKY - LAKOVOU I FIALOVOU, ŠŤAVNATKY  - POMRAZKU, TEČKOVANOU A MODŘÍNOVOU, PENÍZOVKU MÁSLOVOU A  SAMETONOHOU (PŘÍLEŽITOSTNĚ I DALŠÍ PENÍZOVKY - NEVÝHODA -JSOU DROBNÉ), SLUKU SVRASKALOU - U NÁS VZÁCNÁ, ČIRŮVKU FIALOVOU,OBČAS ZEMNÍ ,HAVELKU - U NÁS SE OBJEVÍ V DVOULETÝCH INTERVALECH A VZÁCNĚJŠÍ DVOUBARVOU, KLOUZKY - SLIČNÝ, KRAVSKÝ (MLADÉ PLODNICE) A ŽLUTÝ,2-3 ANÝZKY, STRAKOŠE, HŘIB PEPRNÝ,HŘIB NACHOVÝTRUSNÝ - MLADÉ PLODNICE, HŘIB PLSTNATÝ,HLÍVY, 1-2 KS. ŠAFRÁNKY, ŠPIČKU TRÁVNÍ, VATOVEC - U NÁS RARITA, BEDLU ČERVENAJÍCÍ (NĚKOMU MŮŽE BÝT PO NÍ TĚŽKO) A VYSOKOU - U NÁS VELMI VZÁCNÁ (ŠKODA PŘEŠKODA). PĚKNÉ MLADÉ BABKY, RYZEC SMRKOVÝ OBČAS I PRAVÝ - U NÁS RARITA , ČERNOHLÁVEK A. SYROVINKU - V MÉM REVÍRU VZÁCNÁ. K NAKLÁDÁNÍ DO OCTA TAKÉ VOLÍM U NÁS  ROVNĚŽ VZÁCNÁ KUŘÁTKA ŽLUTÁ (PRO OZDOBU) NEBO PRO EFEKT KRÁSNORŮŽEK LEPKAVÝ - TUHÝ NEKONZUMOVAT - (POZOR NA ZÁMĚNY S JEDOVATÝMI DRUHY KUŘÁTEK)....TAKÉ SBÍRÁM U NAS NEHOJNÝ SÍROVEC ŽLUTOORANŽOVÝ, DO OCTA ŠUPINOVKU KOSTRBATOU, PEČÁRKU POLNÍ A OVČÍ, HAVELKU , PODTRNKU - POKUD NA NI NARAZÍM,VZÁCNĚJŠÍ DRUHY - UCHO JIDÁŠOVO NEBO ROSOLOZUB, PÝCHAVKY -  OBECNOU, HRUŠKOVITOU A DLABANOU.... DRUHY,KTERÉ U NÁS NEROSTOU  NEBO NECHÁVÁM BEZ POVŠIMNUTÍ NEUVÁDÍM, OVŠEM VÝŠE UVEDENÝ SORTIMENT MI PRO NAŠE VYUŽITÍ PLNĚ VYHOVUJE ... NĚKDO JÍ I  MLADÉ PLODNICE HADOVKY SMRDUTÉ - KDYSI JSEM TO ZKUSIL, ALE MOC MNE NEOSLOVILA - prof. Kavina ji doporučoval usmaženou na tuku..... čtěte  pozorně i dále ...............Nenechte se odradit statí - otravy houbami ..........Osobně mám raději lupenatá houhy  -  např. hulubinky, růžovky , ryzce, nedám dopustit na šťavnatku modřínovou - jeden z nejlepších pozdních druhů...V DNEŠNÍ DOBĚ JSOU OBLÍBENÉ TV POŘADY O VAŘENÍ, KDE MI VADÍ DOSLOVÁ CPÁT DO VŠEHO BYLINKY (SATUREJKA, ROZMARÝN, MÁTA, BAZALKA....) A TUNY ČESNEKU A FEFERONKY.....I TOTO MŮŽE PŘIVODIT ZDRAVOTNÍ POTÍŽE A TAKOVÝ ROZMARÝN MŮŽE I ŠKODIT - HOUBY JSOU VÍTANÁ POCHOUTKA A SPEKULACE NAD DRUHY JAKO NAPŘ. STRMĚLKA ANÝZKA JSOU ZBYTEČNÉ  - ANO JE SILNĚ AROMATICKÁ A DO JÍDLA JI DÁM TROŠKU - TŘEBA DO POLÉVEK NEBO DO OMÁČKY, DO OCTA...HOUBY NEJÍME DENNĚ - ANI BY NÁM TO NECHUTNOLO , TZN. OBAVY , ŽE SI PŘIVODÍM CHRONICKOU OTRAVU TĚŽKÝMI KOVY JSOU NESMYSL....SNAD JSEM UVEDL DOISTATEK INFORMACÍ - VŠEM, KTEŘÍ SEM ZABLOUDILI DĚKUJI ZA NÁVŠTĚVU.**KDE JSEM LETOS (2015) BYL NA HOUBÁCH  - VÝHRADNĚ OBL. ČESKOMORAVSKÉ VYOČINY - OKOLÍ CHOTĚBOŘE, HLINSKO V ČECHÁCH - LYŽAŘSKÝ VLEK, OKOLÍ HAMERSKÉ NÁDRŽE,  HORNÍ KRUPÁ, OKOLÍ BŘEVNICE, HAVLÍČKŮV BROD - PARK BUDOUCNOST A KNYK - COŽ BYLO AŽ AŽ - S PRÁZDNOU JSEM SE NEVRACEL - PRAVDA ÚDOBÍ LETNÍCH VEDER JSEM VYUŽÍVAL JINAK  A NA HOUBY CHODIL NEJCVÍC  ZÁŘÍ-ŘÍJEN A NĚCO MÁLO I V ČERVNU, JARO BYLO HLUCHÉ.. .............................................................................................................................................................PROHLÁSIL JSEM,ŽE NEUVEDU ŽÁDNÝ HOUBOVÝ RECEPT, ALE ZDE TUTO ZÁSADU PORUŠÍM  - VYNIKAJÍCÍ HOUBOVÁ PODZIMNÍ SMAŽENICE - SMĚS HUB - SUCHOHŘIB HNĚDÝ, VÁCLAVKY, HOLUBINKA TRÁVOZELENÁ, PENÍZOVKA MÁSLOVÁ, HLÍVÁ A JEDNA - DVĚ PLODNICE PLODNICE ANÝZKY NA CCA 400G SMĚSI - OČIŠTĚNÉ HOUBY NAKRAJÍME NA PLATKY, PŘIDÁME LŽÍCI MÁSLA SŮL A DRCENÝ KMÍN A SŮL - NA MÍRNÉM OHNI DUSÍME MIN. 20 MINUT, DLE POTŘEBY PODLIJEME TROŠKOU VODY A MÍCHÁME, ABY SE SMĚS NEPŘICHYTILA KE DNU , PAK SMĚS ODKLOPÍME A STÁLÉKO MÍCHÁNÍ ODPAŘÍME PŘEBYTEČNOU VODU, DOCHUTÍM PEPŘEM A NA HOUBY ROZKLEPNEME DVĚ VEJCE - NEMÍCHAT!!! , TROCHU PŘISOLÍME A PŘIKOPÍME POKLIČKOU A CCA PO 5 MIN.(VEJCE MUSÍ MÍT KONZISTENCI VOLSKÉHO OKA) DÁME NA TALÍŘKY A POSYPEME SEKANOU PAŽITKOU. PŘÍLOHA - CHLÉB - KDO RÁD KLASICKOU SMAŽENICI TAK SI POCHUTNÁ - UVEDENOU VOLBU  HUB JE NUTNÉ ZACHOVAT, MÁM VYZKOUŠENO - DOBA TEPELNÉ PŘÍPRAVY POKRMU CCA 30-35 MIN. - PRO OBSAH VÁCLAVEK JE I NUTNÉ.ZMÍNIL JSEM SE ,ŽE HOUBY NEJSOU VHODNÉ PRO DĚTI - Z VLASTNÍ ZKUŠENOSTI VÍM, ŽE JSEM K NIM PŘIŠEL NA CHUŤ AŽ VE SVÝCH DESETI-DVANÁCTI LETECH....STRÁNKY JSEM ZBĚŽNĚ PROŠEL - KVALITA VLOŽENÝCH OBR. JE CELKEM USPOKOJIVÁ, ALE I TAK SI DOVOLUJI UPOZORNIT NA FAKT, ŽE OSOBNĚ SBÍRÁM DOST DROBNĚJŠÍCH DRUHŮ A POKUD NEJSTE ZKUŠENÝ HOUBAŘ MUSÍTE SE JE NAUČIT DOBŘE ZNÁT - NAPŘ. JEDLÉ DRUHY -  OPÉŇKA, TŘEPENITKA MAKOVÁ, ŠPIČKA TRÁVNÍ...MOŽNÁ ZÁMĚNA S JEDOVATÝMI DRUHY - ČEPIČATKY, DALŠÍ TŘEPENIKY - ZEJMÉNA PAK  T. SVAZČITÁ..., ZDE JE LEPŠÍ 3X SE ZEPTAT NEŽ HNED KONZUMAVAT.OSOBNĚ SE MI LÍBÍ OBR. OD J. MALÉHO -  NATURFOTO APOD., KDE JE I POPIS DRUHU , ALE DROBOTINA BÝVÁ - KLOBOUK 2-6 CM, TŘEŇ DO 8 CM, TZN. STEJNÁ., NELIŠÍ SE ANI MOC BAREVNĚ, NĚKDY SE LIŠÍ TYPEM SRTANOVIŠTĚ - NENÍ PRAVIDLEM - POZOR NA ZÁMĚNY...OVŠEM TĚCH PŘÍKLADŮ BY BYLO DALEKO VÍC - DOPORUČUJI PŘEČÍT SI O O HOUBĚ ZÁKL. INFORMACE, PROHLÉDNOUT OBRÁZKY,VŠE KONZULTOVAT S POVOLANÝMI A PAK TEPRVE JÍST.......

Fotogalerie: K ČEMU JSOU DOBRÉ JEDNOTLIVÉ DRUHY HUB

Záznamy: 1 - 2 ze 12
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>